Hur spelas padel?

Padelplanen

Padelplanen mäter 10x20meter, 3m höga väggar består vanligtvis av glas samt partier med galler. Nät som vid tennis separerar planhalvorna och padel spelas i dubbel och liknar en mix av tennis och squash. Spel utanför glas- och gallerväggarna är möjlig vid bollstuds ut ovanför väggarna men kräver snabba fötter för att returnera in på padelplanen igen.

Serve & poängräkning

Diagonal underhandsserve med förstaserven från forehandrutan. Serven skall slås från spelaren placerad mellan mittlinje och vägg samt bakom servelinjen. Nätträff döms som omserve ifall in och ifall uppstuds träffar i gallervägg på motsatt sida som ute. Precis som i tennis har spelaren första och andra serve, servemottagaren kan antingen välja att returnera serven direkt efter studs eller invänta studs i glasvägg/ar. Bollen får aldrig studsa mer än en gång i marken på samma planhalva innan returnering sker eller träffa någon av padelspelarna. Bollträff som medför direktträff av motsatta planhalvans glas- eller gallerväggar döms som ute. Spelaren får bortsett från serven välja ifall returnering skall ske på volley eller efter uppstuds via vägg/ar. Poängräkning sker likt tennis och spelas i bäst av tre set, vid 6-6 i set spelas ett avgörande tiebreak som är först till 7 poäng.

Välj rätt Padelracket

Spelet medför snabba förflyttningar och kommunikation med medspelaren och med rätt val av racket kan padelspelet underlättas och vinstchansen öka. Förutom att täcka ytor bör spelaren ständigt överväga bästa bollen vid varje spelmoment, ett lättare och mer förlåtande padelracket bidrar till att underlätta snabba moment och ge bättre kontroll då det ofta är precision och undvika misstag som är betydande i början av padelkarriären. Ifall spelaren har besvär av en tidigare skada eller vill göra allt för att proaktivt undvika framtida skador blir valet också avgörande. Spelaren rekommenderas då välja padelracket med lägre tyngdpunkt och lättare vikt för att förbättra utgångsläget av överansträngning i leder och muskelfästen. Först när spelaren blivit placeringssäker och kan hantera merparten av spelmoment på padelbanan, blir rackets attribut viktigare och valet kan då vid intresse omvärderas. Målet blir då att kunna prestera en kraftfullare attack av ett styvare racket i kombination med högre tyngdpunkt generellt. Den spelskickliga kan ges fördelar med ökad friktion på träffytan vid varje bollträff, vilket medför precis placering av bollar intill väggar och nät. Rätt val av padelracket kan därmed ge fördelar gentemot motståndarna på motsatta planhalvan.